Friday, June 27, 2014

BAYAR FIDYAH

Esok dah nk puasa..korang dah ganti puasa? Yg kena byr fidyah dah byr?
Ok...aku mmg nk kena byr fidyah atas sebab2 yg dibenarkan..
Lagi 6 hari nk puasa aku pun mula la tanya sana sini nk cari orang miskin.. Kalau xnk cari rasa senang pula nk jumpa orang miskin. 
Bila kita ada keperluan, rasa susahnya nk jmpa orang miskin...
Tapi x la susah mana...Aku tanya je kt grup fb..

Alhamdulillah ramai bgtau... Tapi aku nk sorang je..
Insyaallah yg lain tu aku sedekah lain kali..



Aku bagi 20kg beras cap rambutan....memang ada lebih..tapi aku pun memang niat nk sedekah.
Masa sampai rumah yg aku pilih tu memang rasa sebak..
Rumah x terurus, pakaian x terurus, tapi bersih ye..
Orang pula dah tua..tinggal dgn cucu yg baru habis SPM.

Penerima fidyah aku tu lps aku cakap nk bg beras dia peluk aku...
Pegang aku erat gilaa...mmg rasa nk nangis..
tak henti2 ckp 'Alhamdulilah".

Lps tu aku mmg rasa & ckp kt hubby aku "Kita mesti tolong orang lain juga".
Aku mmg sedih!!

So aku rasa kita semua jom la pakat2 tolong org yang memerlukan..
Apa salahnya sebulan sekali beli sekampit beras & sedekah la kat siapa2 pun..

Utk most dari kita beras tu x mahal mana..kadang2 mkn nasi x abis, basi & buang macam tu je..
Tapi masih ada diluar sana yg sgt memerlukan beras.

Bersyukurlah kita...
Alhamdulillah.

p/s : Rezeki x diduga mmg dtg sekelip mata lps tu...
Ya...profit bisnes naik..ramai order SHAKLEE..
Tp point penting aku, nk ajak korang juga sama2 kita bersedekah lps ni.

SELAMAT BERPUASA ESOK!!

KISAH MAIN BOWLING

Ni mmg betul ye..bukan rekaan..
First semua tau kan yg rezeki akan bertambah dgn sedekah..

Kisahnya mcm ni, aritu masa cuti aku, hubby & my 8 month old baby nk main bowling..
Ye..baby xmain..dia ikut je..

Sebelum pegi main tu aku punya la teringin sangat nk mkn KINDER BUENO...Seriously mengidam 120%..


Lepas tu singgah la 7E nk bli kinder bueno tu.....



Mmg rasa nk terus ngap je lps masuk keta tp sbb ada baby aktif & sihat ni mmg susah skit..
Tahan la kejap nafsu.. Simpan dalam handbag..


Sampai je tmpt main bowling ni budak2 skolah pula ada tournament.. Tp nasib baik la masa tu ngam2 dorg tgh penyampaian hadiah..
Lps tu mmg lengang tp ada 1 sekolah pula datang.. Aku rasa mcm budak2 dari kelas PENDIDIKAN KHAS.. 
Mmg dapat cam la...bukan aku nk lebih2...

Lps tu time tu xtau macam mana, anak aku tertarik la KINDER BUENO dari handbag...
Sorang budak ni pun nmpk..lps tu tny aku bbrp soalan :

Budak Sekolah : Ape tu kak?

Aku : Makanan baby.. 
(dgn harapan budak tu x tanya dah..aku mmg kempunan gila..ye..mmg time tu rasa berat sgt nk offer)

Budak Sekolah : Sedap ke?

Aku : Sedap kot. (sorry dik...)

Budak Sekolah : Rasa macam mana?

Aku : Ambillah dik..share dgn kawan ye.. 
(Tiba2 rasa baik sedekah je..nnt boleh beli lagi)

Tamatlah cerita kt tmpt bowling..lps tu main 3 game..happy2...lps tu kami pun balik..
Masa tu x smpat nk singgah beli KINDER BUENO..mmg sedih..tp xpela..anak nk tdo kan..

Time mlm tu bermula la keja aku sebagai WAHM (work at home mom).
Aku mmg suka bisnes online..time tu mmg serius ber-SHAKLEE..

Memang x disangka2.

Mlm tu xsampai 30 minit, aku dapat keuntungan mencurah2.. Alhamdulillah....
Profit dalam RM200 lebih..
Ye..mmg byk utk masa x sampai 30 minit..

Hati mula terfikir pasal KINDER BUENO yg aku sedekah siang td...
Syukur Ya Allah..

Moral : Janji Allah itu pasti!

Rezeki pula x semestinya dalam nilai wang ringgit...
Macam2 ye...
Marilah kita sentiasa bersangka baik dgn Allah.

PADANG BESAR, PERLIS

Jalan-jalan mmg daku suka la.... Korang tau x yg korang boleh borong sakan mcm2 kat Padang Besar, Perlis?
ok..meh aku describe skit..Padang Besar ni dok kt plg utara Malaysia.. Jalan kaki pun boleh sampai Thailand.
Memang bestttt!!

Enough. Kalau korang datang Perlis wajib dtg tempat ni, nama ARKED NIAGA. Most yg jual memang orang siam...serius.
Klau korang pandai sawadikapp dgn dorg mmg harga beza jauh....
Aku xsuka berceloteh byk...mai kita zaasss kejap suasana kat sana.


Pic ni aku ambil dari tingkat atas..memang jual macam2..antaranya baju, seluar, jeans, kemeja, perfume, barang kecantikan, junk food, barangan rumah, kasut, slipper, barang kemas, perhiasan, barang nk kenduri kawin, toto, bantal, selimut lembut gila...lagi ada jual mainan kanak2..makan minum pun ada..macam2 la...
Buah & pokok hiasan pun ada


Kalau uolls datang sini aku cadangkan spend time dari kul 11 pagi sampai 6 ptg terussss...borong sakan tau..boleh beli borong & korang jual blk kt tmpt korang..
Nk borong kena pandai2 ye... Google la dlu... cari info skit...
Satgi korang mk borong, korang pula kena tikam...


Tmpt ni mmg sgt crowded...jaga2 la beg semua ye..so far mmg aku xpernah dgr apa2 lg kt sini...
Plg pntg yg ada anak kecik tlg jaga baik2....ada juga mama2 yg shopping smpai lupa anak dalam stroller..


Actually aku pegi Pdg Besar ni sbb mmg blk kampung kt Perlis... Masa kecik mmg ni la tmpt aku.. Perlis mana ada JUSCO, MID VALLEY, GIANT, TESCO semua tu....
Kitorg dtg sini pun sbb hubby aku nk beli jersey...jersey mmg murah...org akan letak RM38-40..
Sbb aku mmg orang Utara pure, ckp pun mmg depa tau aku orang sana.. so dapat la sehelai RM28..
Ye.. Memang murah... pandai2 la uolls  tawar..
kalau kena harga cekik darah tu normal la kan......
muehehehehe

Monday, June 23, 2014

DARE 2 RICH PENIPU!! (D2R)

Hi all...ada baca kan pasal d2r tu..
So...baca smpai habis entry ni pula.
Setakat ni sy nk bgtau yg d2r tu adalah penipu!! Mula2 dia mmg bg duit segala mcm..mmg dpt bonus pool dll..
Smpai 1 tahap, dia off akaun, hp off, segalanya off..


Haa...nmpk tu??? Konon2 under construction la sgt....

So, uolls jgn nk dftr under I k.. I pun tertipu..

Pengajaran : Xyah la caye bnda2 ngarut ni..lps ni keep in mind kalau nk kaya mmg kena USAHA!! Xde lg istilah dok saja tggu bonus masuk.

Igt tu!!!!

So kalau uolls nk kaya cara best mai dftr ahli SHAKLEE dgn I..ni confirm xde tipu2 dh..

Whatsapp 0135318800.