Saturday, November 1, 2014

Housemanship Life in O&G


Arghhhh!! Setelah lama gila bertapa kt rumah, akhirnya I masuk blk jd hamba abdi masyarakat a.k.a HOUSEMAN OFFICER (HO).

Ye...mmg stress... :(
I nk sgt jd cikgu..

housemanship life

Dipendekkan cerita I dpt O&G dept. Dept plg I benci. Serius!!
Penat tau hari2 org bersalin. Nape ye orang asyik bersalin hari2? Aku mmg pelik juga la...
Ada je yg memboyot dtg.
Walaupun penat tp I ikhlaskan diri utk tlg cuma I kalau boleh xnk lama2 kt O&G. 
Walaupun baru nk masuk 2 bln I hampir2 nk give up! Oh nooo!!!!
Mana taknya, pegi keja kul 7 pg - 7 mlm. Tp bukannya blk sharp kul & mlm!
I mmg xde life.

Gaji byk? xjugaaaa...


Lps tu ni la peneman I di kala stress... Ni pun I curi2 mkn dlm toilet. Sedih kan life HO ni. Masa tagging I turun 2kg tau! Ni semua sbb xsmpat pun nk mkn. 
Dgr mcm pelik je kan tp KENYATAAN.

Uolls nk juga ke jd doktor?

Monday, September 1, 2014

PUDING ROTI SIMPLE - by emmathyque


Suatu masa dlu femes sgt kan puding roti ni.. Sedappp!! Agak mahal jugak la bg aku.
Tgh best2 scroll fb jumpa pula resipi super simple ni...
Alahaiii..budak sekolah rendah pun boleh buat.
Jom check it outt!!

pengedar shaklee segamat

Bahan2:
4 Keping - Roti sandwish di dadu kecik2
2 Cawan - Susu segar rendah lemak
3 sudu besar - Gula Perang (boleh juga gula halus)
*manis ni boleh ikut selera masing2.
1 sudu kecil - Esen vanilla
2 biji - telur
3 cawan atau mangkuk tahan panas

Optional: (kalau ada lg sedappp!!)
1 keping - Cheese di potong kecik2
2 sudu besar - Coklat chip

Cara2:
1. Susun 1/2 saja dulu roti yg di dadu ke dlm cawan & tabur coklat chip. Lps tu letak tepi dulu.

2. Kacau telur & gula perang sampai sebati.

3. Masukkan vanilla & susu segar, kacau lg smpai sebati.

4. Tuangkan campuran susu tadi dalam cawan roti & masukkan setengah lg roti, lps tu tuang mixture smpai penuh. (Macam pic kat atas)

5. Tabur coklat chip & cheese

6. Susun cawan dalam dulang & tuangkan sikit air panas dalam dulang (waterbath).

7. Bake selama 20-25 minit pada suhu 180-190'C atau ikut panas oven.

8. Lepas tu hidangkan panas2.. Sedap!!!

SELAMAT MENCUBA :)


<Untuk dapatkan produk Shaklee, whatsapp 0135318800>

Friday, August 15, 2014

RESTORAN NASI LEMAK a.k.a RESTORAN TERAPUNG

JUTAWAN SHAKLEE

Lama juga I x update blog ni.... Almaklumlah bz....

2 hari lps kitorang anak beranak pegi la kt RESTORAN TERAPUNG ni... Tp nama sebenar dia RESTORAN NASI LEMAK. Org Segamat panggil restoran terapung sebab dia di bina atas tmpt tinggi dekat dgn sungai... I rasa kalau banjir mmg nama dia perfect jadi restoran terapung...hikhikhik.

Menu macam2... Yg special NASI LEMAK la...Yg lain ada la berbagai jenis masakan mee, pasembor, dll..
I ni org utara yg merantau ke selatan so lidah pure nk makan laksa..
I order nasi lemak (nk rasa special kt mana) dgn laksa..
Hubby I order mee hong kong (maklumlah, hubby mmg chinese) dgn nasi lomak juga.

Rating I bg kt nasi lemak dia 3 bintang je...sbb I pernah rasa lg sedap.
Kat laksa pula kalau boleh I bg -1 bintang. Mmg outtt.. I kecewa betul...
Uwaaaa...!!! Kena balik PERLIS la mcm ni.
Kempunan!

Tp kalau uolls nk bawa anak mkn sini mmg dorg suka la.. Leh tgk sungai, hutan, burung2..
Nak dating pun sesuai sgt la.. Romantik kot! Tp jgn dok pegang sana sini yeeee 

Lokasi : Segamat.

Kbaiiiiiiiii



Friday, June 27, 2014

BAYAR FIDYAH

Esok dah nk puasa..korang dah ganti puasa? Yg kena byr fidyah dah byr?
Ok...aku mmg nk kena byr fidyah atas sebab2 yg dibenarkan..
Lagi 6 hari nk puasa aku pun mula la tanya sana sini nk cari orang miskin.. Kalau xnk cari rasa senang pula nk jumpa orang miskin. 
Bila kita ada keperluan, rasa susahnya nk jmpa orang miskin...
Tapi x la susah mana...Aku tanya je kt grup fb..

Alhamdulillah ramai bgtau... Tapi aku nk sorang je..
Insyaallah yg lain tu aku sedekah lain kali..



Aku bagi 20kg beras cap rambutan....memang ada lebih..tapi aku pun memang niat nk sedekah.
Masa sampai rumah yg aku pilih tu memang rasa sebak..
Rumah x terurus, pakaian x terurus, tapi bersih ye..
Orang pula dah tua..tinggal dgn cucu yg baru habis SPM.

Penerima fidyah aku tu lps aku cakap nk bg beras dia peluk aku...
Pegang aku erat gilaa...mmg rasa nk nangis..
tak henti2 ckp 'Alhamdulilah".

Lps tu aku mmg rasa & ckp kt hubby aku "Kita mesti tolong orang lain juga".
Aku mmg sedih!!

So aku rasa kita semua jom la pakat2 tolong org yang memerlukan..
Apa salahnya sebulan sekali beli sekampit beras & sedekah la kat siapa2 pun..

Utk most dari kita beras tu x mahal mana..kadang2 mkn nasi x abis, basi & buang macam tu je..
Tapi masih ada diluar sana yg sgt memerlukan beras.

Bersyukurlah kita...
Alhamdulillah.

p/s : Rezeki x diduga mmg dtg sekelip mata lps tu...
Ya...profit bisnes naik..ramai order SHAKLEE..
Tp point penting aku, nk ajak korang juga sama2 kita bersedekah lps ni.

SELAMAT BERPUASA ESOK!!

KISAH MAIN BOWLING

Ni mmg betul ye..bukan rekaan..
First semua tau kan yg rezeki akan bertambah dgn sedekah..

Kisahnya mcm ni, aritu masa cuti aku, hubby & my 8 month old baby nk main bowling..
Ye..baby xmain..dia ikut je..

Sebelum pegi main tu aku punya la teringin sangat nk mkn KINDER BUENO...Seriously mengidam 120%..


Lepas tu singgah la 7E nk bli kinder bueno tu.....



Mmg rasa nk terus ngap je lps masuk keta tp sbb ada baby aktif & sihat ni mmg susah skit..
Tahan la kejap nafsu.. Simpan dalam handbag..


Sampai je tmpt main bowling ni budak2 skolah pula ada tournament.. Tp nasib baik la masa tu ngam2 dorg tgh penyampaian hadiah..
Lps tu mmg lengang tp ada 1 sekolah pula datang.. Aku rasa mcm budak2 dari kelas PENDIDIKAN KHAS.. 
Mmg dapat cam la...bukan aku nk lebih2...

Lps tu time tu xtau macam mana, anak aku tertarik la KINDER BUENO dari handbag...
Sorang budak ni pun nmpk..lps tu tny aku bbrp soalan :

Budak Sekolah : Ape tu kak?

Aku : Makanan baby.. 
(dgn harapan budak tu x tanya dah..aku mmg kempunan gila..ye..mmg time tu rasa berat sgt nk offer)

Budak Sekolah : Sedap ke?

Aku : Sedap kot. (sorry dik...)

Budak Sekolah : Rasa macam mana?

Aku : Ambillah dik..share dgn kawan ye.. 
(Tiba2 rasa baik sedekah je..nnt boleh beli lagi)

Tamatlah cerita kt tmpt bowling..lps tu main 3 game..happy2...lps tu kami pun balik..
Masa tu x smpat nk singgah beli KINDER BUENO..mmg sedih..tp xpela..anak nk tdo kan..

Time mlm tu bermula la keja aku sebagai WAHM (work at home mom).
Aku mmg suka bisnes online..time tu mmg serius ber-SHAKLEE..

Memang x disangka2.

Mlm tu xsampai 30 minit, aku dapat keuntungan mencurah2.. Alhamdulillah....
Profit dalam RM200 lebih..
Ye..mmg byk utk masa x sampai 30 minit..

Hati mula terfikir pasal KINDER BUENO yg aku sedekah siang td...
Syukur Ya Allah..

Moral : Janji Allah itu pasti!

Rezeki pula x semestinya dalam nilai wang ringgit...
Macam2 ye...
Marilah kita sentiasa bersangka baik dgn Allah.

PADANG BESAR, PERLIS

Jalan-jalan mmg daku suka la.... Korang tau x yg korang boleh borong sakan mcm2 kat Padang Besar, Perlis?
ok..meh aku describe skit..Padang Besar ni dok kt plg utara Malaysia.. Jalan kaki pun boleh sampai Thailand.
Memang bestttt!!

Enough. Kalau korang datang Perlis wajib dtg tempat ni, nama ARKED NIAGA. Most yg jual memang orang siam...serius.
Klau korang pandai sawadikapp dgn dorg mmg harga beza jauh....
Aku xsuka berceloteh byk...mai kita zaasss kejap suasana kat sana.


Pic ni aku ambil dari tingkat atas..memang jual macam2..antaranya baju, seluar, jeans, kemeja, perfume, barang kecantikan, junk food, barangan rumah, kasut, slipper, barang kemas, perhiasan, barang nk kenduri kawin, toto, bantal, selimut lembut gila...lagi ada jual mainan kanak2..makan minum pun ada..macam2 la...
Buah & pokok hiasan pun ada


Kalau uolls datang sini aku cadangkan spend time dari kul 11 pagi sampai 6 ptg terussss...borong sakan tau..boleh beli borong & korang jual blk kt tmpt korang..
Nk borong kena pandai2 ye... Google la dlu... cari info skit...
Satgi korang mk borong, korang pula kena tikam...


Tmpt ni mmg sgt crowded...jaga2 la beg semua ye..so far mmg aku xpernah dgr apa2 lg kt sini...
Plg pntg yg ada anak kecik tlg jaga baik2....ada juga mama2 yg shopping smpai lupa anak dalam stroller..


Actually aku pegi Pdg Besar ni sbb mmg blk kampung kt Perlis... Masa kecik mmg ni la tmpt aku.. Perlis mana ada JUSCO, MID VALLEY, GIANT, TESCO semua tu....
Kitorg dtg sini pun sbb hubby aku nk beli jersey...jersey mmg murah...org akan letak RM38-40..
Sbb aku mmg orang Utara pure, ckp pun mmg depa tau aku orang sana.. so dapat la sehelai RM28..
Ye.. Memang murah... pandai2 la uolls  tawar..
kalau kena harga cekik darah tu normal la kan......
muehehehehe

Monday, June 23, 2014

DARE 2 RICH PENIPU!! (D2R)

Hi all...ada baca kan pasal d2r tu..
So...baca smpai habis entry ni pula.
Setakat ni sy nk bgtau yg d2r tu adalah penipu!! Mula2 dia mmg bg duit segala mcm..mmg dpt bonus pool dll..
Smpai 1 tahap, dia off akaun, hp off, segalanya off..


Haa...nmpk tu??? Konon2 under construction la sgt....

So, uolls jgn nk dftr under I k.. I pun tertipu..

Pengajaran : Xyah la caye bnda2 ngarut ni..lps ni keep in mind kalau nk kaya mmg kena USAHA!! Xde lg istilah dok saja tggu bonus masuk.

Igt tu!!!!

So kalau uolls nk kaya cara best mai dftr ahli SHAKLEE dgn I..ni confirm xde tipu2 dh..

Whatsapp 0135318800. 

Friday, March 7, 2014

Apa Itu Dare 2 Rich - D2R


Sy pun baru kenal je D2R ni... Pendapat sy mmg ok.. Bnda ni betul wujud & x tipu (ini yg penting kan).

D2R ni modal bukan MLM ok..  Modal serendah RM50 saja & pulangan spt kt pic atas tu ye...
Masa byr bonus adalah sama...
So agak rugi klau beli yg RM50...
Sy pun mula2 bli yg RM50 sbb takut kena tipu...muahahaha...

Konsep dia simple je. Boleh dftr, goyang kaki & tunggu bonus masuk je..ye.. betul.

Tp klau korang nk income lebih boleh la menaja link korang.
Korang akan dpt separuh dr modal org tu tau!

Modal & Jumlah Pulangan Mengikut Pakej yg Ditetapkan

# GOLD : 1 lot Modal RM50 - bonus pool RM186.
# DIAMOND : 3 lot Modal RM150 - bonus pool RM558.
# PLATINUM : 7 lot Modal RM350 - bonus pool RM1302

OK...pasal modal & bonus pun dh menarik kan...
Skrg klau kita taja pula member, kita dpt lg bonus tau...separuh tu!!!

CONTOH:
-tajaan kita beli Gold kita dpt RM25.
-tajaan kita beli Diamond kita dpt RM75.
-tajaan kita beli Platinum kita dpt RM175

Menarik kan... Bnda ni still baru lagi... so peluang sgt2 cerah..

Jgn ragu2 utk dftr skrg... 
Dftr kt sini ye,


Klau nk tny apa2 boleh,
SMs/Whatsapp 0135318800
WeChat ID : OurBeautyHouse

:)

Ni i update on 28/6/2014 :

-TOLONG JGN DFTR D2R PAKAI LINK TU
-SEBAB D2R MEMANG TIPU.
-BOS BESAR DAH HILANG MACAM TU JE.
-WEBSITE PUN DAH XDPT BUKA.

TQ ALL...

Friday, February 28, 2014

Telekung Mini


Masa mula tgk telekung mini ni mmg dh jatuh hati... Tp harga mahal oooo... rm60++... Tp sy nk jugak2 smpai asyik teringat ja setiap hari. 
Suami bg ja beli... Tp sblm ni paling mahal pun rm30 saja... Ni dua kali ganda..
Disebabkan sy mmg mata duitan yg suka berjimat. Maka terfikir pula nk bli borong & jual.
Last2 semua terjual & sy dpt 2 mini telekung tu for FREE!! Yes... xperlu kluar 1 sen pun..
Best kan!
:)


Monday, February 3, 2014

Tasbih Digital

Morning...... Korang suka berzikir?? Msti korang dh amalkan setiap hari kan.. Sy ni baru nk berjinak2 dgn amalan berzikir.. Sblm ni zikir juga tp rasanya xpnah smpai 1000x... ye..betul.. 1000x...

Kenapa?? Nk dpt pahala juga.. Alhamdulillah sejak join shaklee my upline semua yg buka mata hati utk lebih dkt dgn Allah...so...rezeki pun mudah lekat bila diri dh bersih dgn amalan2 rohani...

Okeh! Xnk celoteh panjang.. just nk tunjuk tasbih digital..


Ni la tasbih digital tu.. Dgn adanya tasbih ni mmg sgt senang nk zikir byk2.. 

Tgh zikir tiba2 nk mndi, boleh stop jap.. lps tu sambung semula.. Bilangan dia akan continue selagi x reset..

Best kan......
Sy bli kt Pustaka Asma, Jalan Aji kt Segamat.. Area kedai kt Jakel.. Harga rm5... Rasanya boleh dpt murah lg tp mls nk tawar menawar..
Ok..Selamat menggandakan amalan.
Bye!

Saturday, February 1, 2014

Flashfox VS Photon Flash Player & Browser

Start cari bnda2 ni sbb nk berurusan dgn website shaklee la.. Maklumlah... Shaklee pakai flash... Sblm ni pakai Photon Browser... Tp baru je td xsmpai sejam, my mummy shaklee bgtau dia pakai Flashfox...


Nmpk x kt pic tu... Sy try la install flashfox... Subhanallah.... Laju...serius!! Banding dgn Photon la...walaupun ada iklan, xkisahlah... I byr $9.99 kot utk Photon ok! Slow gilaaaaaaa.. bikin hatiku panas setiap kali nk order brg..


Klau tgk kt sini dlm  500k je yg install flashfox free ni..nape ye?? Mgkn xramai review kt blog kot.. termasuklah sy....tp ok tau..x lag mcm photon..


Klau yg pro pula ofkos la kena byr... dia xde iklan ganggu la klau korang nk browse apa2.. tp dlm 10k je yg install... nape ye??? Musykillll! Serius!!


Klau photon yg mahal ni pula lg super lag ramai pula yg beli... 5 juta lebih tau!! Byk tuuuuuuu...

Pendapat sy, sy xpuas hati dgn photon walaupun mahal & ramai beli...Sy lebih prefer yg flashfox free punya..Xkisah la iklan tu...kejap je pun nk order shaklee ni...klau ada xpuas hati, nnt I update k... Muahahahahaha

Moral: Sebelum buat apa2 atau bli apa2 cuba tny pndpt org....jgn nk pandai sendiri pegi research sendiri...mcm I la....
padan muka...kuikuikui...
Mmg skt hati...tp pengajaran utk diriku!

Sunday, January 26, 2014

Johor Premium Outlet



MIMPI SAMPAI JADI KENYATAAN.
Sblm ni tgk secara xsengaja org post pasal Johor Premium Outlet (JPO). Sekali tgk mmg sebijik mcm kt europe.. time tu tgk dlm pic ja.. Mula la berangan nk pegi sana... Setiap hari asyik mimpi je.. Ajak suami tp dia ckp jauh. Disebabkan oleh attraction yg sgt kuat, walaupun suami x kasi tetap juga nk pegi.. Setiap hati asyik terbayang je JPO ni... Alhamdulillah xsmpai seminggu, impian nk pegi sana tercapai...

Moral: Jgn down. Teruskan bermimpi smpai jd kenyataan. Ececee..

Kt sana mmg best... Semua kedai berjenama... Suasana pun lain.. Tp perangai org mesia tetap sama..
Harga brg semestinya super mahal... Beribu2 ribu ringgit tau......

Sy pegi window shopping je.. Singgah kejap slps shopping kt JB otw nk blk segamat...

Dgn harga mcm tu sy xsanggup nk habiskan duit utk handbag, baju, kasut etc... Baik guna duit utk pegi mkn atau melancong kan... Lagi best.. .......