Wednesday, December 4, 2013

Cara Urut Wajah



Mudah saja... caranya semua dh lengkap pada gmbr di atas.. mulakan dari bawah ye.. sehari boleh buat byk kali terutama waktu pagi.. Waktu kt campus atau pejabat pun boleh amalkan. Lihat hasilnya selepas seminggu...
Terbaik utk menegangkan muka, menghindar garis halus, membentuk muka dan utk naturally glowing....
Mudah dan menjimatkan.. Selamat mencuba.


Friday, October 4, 2013

Berpatang

Alamak.... tak tau la nk tulis apa.... sbb...sbb.... mcm ni kisahnya...

slps ja bersalin tu aku mmg niat nk berpantang betul2...ok...aku tahan nafsu nk minum ais...makan semua ayah masak..so mmg terjaga...mak aku dah ninggal...nenek dok johor..jauh.

 Pic dr google

hari ketiga aku curi2 minum ais.. ya Allah... nikmatnya.... makan terjaga lagi...

hari keempat aku minum ais terang2an... Alhamdulillah orang mcm xperasan....haha..

 Pic dr google

hari ke empat adik aku balik kampung nk visit aku... dia beli laksa pulak! faveret tuuuuu.....
aku ngap2 ja.... lps tu ayah dtg "eh,mana leh mkn laksa..." aku masa tu dah kekenyangan dah... "oh..yaka? xtau pun..." buat muka xbersalah  ckp "lps ni xmkn laa.."

 Pic dr google

hari ke lima nmpk air kelapa dalam freezer...yummy...aku minum sepuasnya...byk kot.....mmg umah aku ada tanam pokok kelapa....

hari2 seterusnya mmg aku xjaga bab mkn....hihi

urut pun 2 hari saja....serius aku x suka...suka2 hati ja nk suruh aku buka baju...
makcik urut ni berleter la puloookkkkk....!! itu xleh..ini xleh..... suruh tdo jee,,,,,

hari ke tujuh aku dah p mall...semua org pandang semacam ja..yela..jln pun slow2.. hubby pula dukung baby yg sgt kecik molek...yela..2.8kg saja.....

bila saudara dtg bagi mcm2 herbs,makanan berpantang,aku amik ja...
alaa...bila saudara datang aku berlakon la...
pakai stokin,tdo,jln slow2,mkn mknn berpantang....

so...aku pun xtau nk crita apa pasal pantang berpantang ni....kihkihkih...

Alhamdulllah setakat ni aku dah abis masa tak berpantang selama 44 hari tu dan aku sihat.... 

Sunday, August 25, 2013

Pengalaman Mengandung

Pengalaman mengandung memang best... Mula2 tu dpt tau mengandung sbb x dtg period... Aku x syak pun mengandung... Sbb period cycle aku mmg xbetul.... Lps tu si suami suruh test urine.. Tup2, alamak!!! POSITIVE!!


Perasaan masa tu mmg happy bercampur takut... Mana taknya, terbayang2 mcm mana nk bersalin??? Sakit!!! Tp si suami happy sampai tak tau nk cakap apa.... Masa tu aku agak stress sebenarnya......... 

Lps tu esoknya si suami start jaga pemakanan aku.. Semua makanan berkhasiat. Nk mkn coklat atau junk food pun beberapa bulan sekali. Setiap hari wajib makan sayur, susu, kacang badam, kacang walnut dll yg berkhasiat...

Lps tu aku mula la baca kat internet pantang2 masa mengandung... Mcm2 juga.. tak leh jahit baju, tak leh memancing (masa tu suami aku mmg kaki pancing), tak leh tgk reptile (time baca pasal reptile ni aku dah terketar2 sbb beberapa hari sebelum tu aku p Taman Ular... So hampir semua jenis reptile ada... Padahal sebelum mengandung & sebelum kawin, aku sikit pun x percaya pantang2 ni.....Tp bila dah mengandung tu, aku jadi byk berfikir pula.. Smpai fikir yg bukan2... Banyak lg pantang larang, tp aku paling igt bnda2 ni la sbb semua ni aku buat... Masa buat tu aku agak takut dan sgt berdoa supaya baby aku sihat dan sempurna... Padahal, ni dah khurafat!!!!!!!! Ya Allah, Ampuni dosa hambamu ini... Amin~

Masa mengandung pula, awal2 tu aku alah teruk juga... Sampai bau suami pun tak leh... Lps tu tak leh bau masakan, sampai beberapa bulan juga aku tak masak... Biasalah... Baru nk adapt dunia mengandung... Time tu minta juga asam dari suami, tp berminggu2 juga dia nk bagi makan sbb asam kan  tak bagus... Dia bagi pun sbb kesian tgk aku mual & muntah tahap teruk dah... Lps mkn asam, Alhamdulillah dah ok sikit.... Lps tu aku dah tak makan asam, aku makan vitamin C pula, Ok juga...... Tapi jangan la mkn viamin C yg 1000mg terus..... Aku makan yang 100mg saja... Macam gula2 juga la aku makan... Kejap2 aku akan makan.. Heeeee


Lps tu masa mengandung aku selalu ja rutin check up kat klinik desa... Alhamdulillah semua ok.... Klinik desa tempat aku macam pic kat bawah tu... Peaceful ja...

Tiba2 tak disangka2 aku terkena pula GDM!!! Apa kes ni? Baru 1 reading, lps tu result pun atas pagar??? Seriously aku tak dapat terima kenyataan.... Beberapa minggu kemudian, aku anemia pula... Masa tu Allah saja yg tau perasaan aku.. Tp xpa, aku terima semua... Sambil berusaha nak sihat macam biasa.. Mana taknya, anemia tu memang mengangu aku. Aku tak leh jalan lama, sbb aku akan pening & tiba2 rasa nak pengsan.. Lps tu mudah penat, sampai tercungap2... Lps tu rambut pula banyak gila gugur... Sampai boleh buat rambut palsu.... Okeh.. Tak mau cerita dah...

Dipendekkan cerita, aku kena bersalin awal.... Jadi kena la induce pakai ubat... Sakitnya, hanya Allah yg tau... Orang cakap sakit induce ni lebih sakit dari bersalin biasa...

Akhirnya, Alhamdulillah, aku berjaya melalui semuanya... Masa tu sakit semua dah hilang bila tgk baby comel..

Babai... 
:)